Zadaci motornog ulja

Zašto je važno koristiti pravo ulje? Možete li uštedjeti na motornom ulju i zašto ga je potrebno mijenjati? LIQUI MOLY ima odgovore

Pozadina

Motor vozila uvijek mora biti dovoljno podmazan. Zaštitni film za podmazivanje smanjuje mehaničko trenje pokretnih komponenti i sprječava kontakt metala s metalom. Bez ulja, motor bi pretrpio ozbiljna oštećenja u roku od nekoliko sekundi. Ispravno motorno ulje mora jamčiti podmazivanje u svim radnim uvjetima i opterećenjima koja se javljaju u motoru. Trebalo bi imati najmanju moguću viskoznost na ekstremnoj hladnoći kako bi se olakšalo pokretanje i što je brže moguće dosegnulo sve važne točke podmazivanja u motoru. Na ekstremno visokim temperaturama, s druge strane, mazivi film ne smije puknuti jer bi to uništilo motor.

 

 

 

 

Zašto je neophodno menjati ulje?

Redovita izmjena ulja produljuje životni vijek motora i mjenjača. S vremenom se motorno ulje troši i zaprlja, na primjer zbog razrjeđivanja gorivom ili kondenziranom vodom, prirodnog starenja ulja i mehaničke abrazije.

 

Podmazivanje

Najvažnija zadaća motornog ulja je podmazivanje mehaničkih komponenti motora. Namijenjen je smanjenju trenja između pokretnih komponenti, čime se trošenje smanjuje na minimum. Stvaranje zatvorenog mazivog filma neophodno je kako bi se spriječilo oštećenje motora uslijed kontakta metal na metal.


 

 

 

 

Hlađenje

Motorno ulje doprinosi hlađenju dijelova motora. Osigurava odvođenje topline u motoru kako bi se spriječilo pregrijavanje.

 

 

 

 

 

 

 

Čiščenje

Motorno ulje također ima zadatak očistiti motor. Ostatke izgaranja, metalni izgrabljeni materijal i naslage pokupi ulje i transportira do filtera ulja.

 

 

 

 

 

Zaptivanje

Motorno ulje podržava brtvljenje klipnih prstenova od komore za izgaranje, čime se sprječava ulazak štetnih tvari u motor.

 

 

 

 

 

 

 

Korozija

Motorno ulje stvara zaštitni film na metalnim površinama. Time se izbjegava utjecaj zraka i motor štiti od ponekad agresivnih produkata izgaranja.

 

 

 

 

 

 

Zaštita prirode

Moderna ulja ograničavaju potrošnju goriva i povezane emisije štetnih tvari. Dodatno, moderna motorna ulja ne sadrže klor i teške metale i mogu se lako tretirati i ponovno koristiti.

 

 

 

 

 

 

Bezbednost

Podmazivanje svih dijelova motora osigurava pouzdan rad motora, a time i višu razinu sigurnosti u prometu.

 

 

 

 

 

 

 

Zašto je bitno izabrati pravo ulje?

Svaki motor je drugačiji i stoga ima različite zahtjeve za uljem. Kada koristite neodgovarajuće ulje s neodgovarajućom viskoznošću, ne može se izgraditi ispravan tlak ulja što dovodi do oštećenja motora. Dodatne negativne posljedice uključuju gubitak jamstva, povećanu potrošnju goriva, povećan rizik od kvara, kraći životni vijek motora i uništenje filtra čestica i katalizatora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Može li vam motorno ulje zaštediti novac?

Koje ulje treba koristiti pri zamjeni ulja? Brojni su dobavljači s jeftinim i skupim proizvodima. Naravno, želite potrošiti što manje novca, što vas dovodi do kupovine jeftinog ulja. Međutim, to vas može koštati mnogo više. Razlog: jeftino ulje ne zadovoljava sve specifikacije proizvođača i ima manje rezerve performansi. Zbog toga se brže troši i mora se češće mijenjati. Visokokvalitetno motorno ulje LIQUI MOLY, s druge strane, često premašuje specifikacije proizvođača i produljuje životni vijek motora

Aditivi u ulju

Motorno ulje sadrži individualni paket aditiva ovisno o specifikaciji proizvođača. Važno je da koristite odgovarajuće ulje za svoje vozilo jer svaki motor ima različite zahtjeve za tim.