Za letnja putovanja bez brige!

Deset saveta za letnja putovanja bez brige

 

Jedna je stvar sigurna : 2020. godina je sasvim drugačija od prethodnjih godina u sferi putovanja. Umesto dugih putovanja avionom, mnogo ljudi već pravi planove da putuje na kraće relacije, i da putuje automobilom, kombijem i prikolicom. Odjednom je automobil opet postao veoma popularno prevozno sredstvo u Nemačkoj i u drugim zemljama.

Važno je da proverite sve, pre nego što krenete na odmor, da bi se osigurali da vam auto ne završi u kvaru ili na šlepovanju. Ovih deset saveta vam mogu pomoći da izbegnete skupe popravke:

Nekoliko jednostavnih poteza rukom i ovi LIQUI MOLY proizvodi vas mogu spasiti od skupih popravki:

 

Proverite nivo ulja

Ako se lampica za ulje upali, već ste zakasnili. Najbolji savet je da pogledate naš  Vodič za ulja unapred, da bi bili sigurni da ste kupili pravo ulje. Zapamtite da nabavite vaše ulje pre polaska na odmor, jer ćete time uštediti, zato što kupovina ulja na putu i na benzinskim pumpama je obično mnogo skuplja.

 

Vitamini za motor

Odlazak na godišnji odmor najčešće znači veće relacije, pa je neophodno imati motor kome verujete. Aditivi mogu poboljšati vozna svojstva i najbolji su način da se spreči neki kvar.  Injection Cleaner (za benzinske motore) ili  Super Diesel Additive (za dizel motore ) su odlični proizvodi za ovu stvar.

Proverite rashladnu tečnost

Dihtung na glavi cilindra može lako da izgori, ako postoji nedostatak rashladne tečnosti. Ako vam treba više, jendostavno dodajte našeg  Coolant Ready Mix. A da bi bili sigurni da vam hladnjak ne curi, dodajte aditiv  Radiator Stop-Leak.

 

Proverite nivo tečnosti za stakla

Naš Windshield Cleaner obezbeđuje perfekntu preglednost u svako vreme – ali pazite da ne pomešate rezervoar za rashladnu tečnost sa rezervoarom za tečnost za šoferšajbnu.

 

Proverite klima uređaj

Duga vožnja zahteva veliku koncentraciju vozača, ali visoke temperature mogu umanjiti kapacitet koncentracije. Zato je mnogo važno da funkcioniše i klima uređaj. Neophodan je klima uređaj koji obezbeđuje čist vazduh i prijatnu klimu za vožnju i koji će sprečiti formiranje mikroorganizma. Naš  Klima Refresh je posebno efikasan kada se radi o uklanjanju neprijatnih mirisa. A servisi vam mogu profesionalno očistiti sistem klimatizacije koristeći opremu i preparate LIQUI MOLY.

 

Proverite kočnice

Ako vozilo ima nedostatak tečnosti za kočnice, to može biti rezultat izlizanih i oštećenih kočionih pločica. Osigurajte se u nekom servisu da vaše kočnice nemaju problem i napravite neophodne popravke. Adekvatnu tečnost za kočnice (glicerin) možete pronaći na našem  oil guide.

 

Proverite pritisak guma

Obavezno proverite pritisak u gumama pre nego što krenete na godišnji odmor i zapamtite da specifikacije proizvođača vozila se odnose na hladne gume – ako ste vozili brzo, broj pritiska u gumama će biti mnogo viši. Gume sa manje od tri milimetara šare treba promeniti pre odlaska na odmor.

 

U slučaju kvara

Proverite rok trajanja vašeg seta za prvu pomoć. U gepeku treba imati i trokut i bezbednosni pojas kao i najmanje jedan set za popravku guma. Bolje je imati i rezervnu gumu ili felnu. Bar jednu. Jer u slučaju većih oštećenja na gumi, set za popravku neće  mnogo da pomogne.

Sprej za gume – Tire Repair Spray je adekvatan za male, inicijalne rupice na svim uobičajenim gumama za putnička vozila i karavane. Zaptiva rupice i pumpa gumu.

 

Proverite svetla

Proverite sva svetla, kao i žmigavce i štop svetla. Dobro bi bilo da sa vama ponesete i rezervne sijalice i osigurače.

 

Proverite datum servisne popravke

Ako vam se bliži datum za redovni servis, a u tom vremenu planirate da budete na putu, bolje je da unapred odnesete vozilo u servis.

 

Dopuna ulja

Naše 5W-30 Refill Oil u praktičnom pakovanju od 1 litar je idealno za poneti na godišnji odmor, kad putujete automobilom, Ako se desi da vam se upali  lampica za ulje, ovo je ulje idealno za dopunu, adekvatno za sve sezone, za benzinske i dizel motore sa common rail tehnologijom ili tehnologijom ubrizgavanja je i vaš idealan saputnik. Šta više, ono postiže najstrožije kriteriume najpoznatijih proizvođaća vozila.