Porast od gotovo deset posto u 2022. – LIQUI MOLY ostvaruje 800 milijuna eura prodaje

Proizvođač motornih ulja i aditiva sa sjedištem u Ulmu postigao je svoj godišnji cilj i ostaje na stabilnom kursu rasta. Tvrtka je svojom strategijom i brzim djelovanjem uspjela kompenzirati gubitak ruskog tržišta i općenito tešku situaciju na globalnom tržištu.

Generalni direktor Günter Hiermaier vrlo je zadovoljan: “Postizanje takvog prodajnog rezultata u ovim vremenima dokaz je da je naš timski duh ispravan i da su naši proizvodi u velikoj potražnji diljem svijeta.”

Cilj njemačkog stručnjaka za maziva bio je 800 milijuna eura za 2022. Ovaj cilj postavljen je prije pandemije COVID-a, sukoba u Ukrajini i globalne energetske krize. Nekoliko godina i nekoliko kriza kasnije, knjige odražavaju 799.746.000 €. “Komercijalno zaokruženo, 99,97 posto je isto što i 100 posto. S obzirom na ogromne izazove s kojima smo se morali suočiti, ne želim biti sitničav u vezi s tim,” kaže Günter Hiermaier.

Prepreke koje je tvrtka sa sjedištem u Ulmu morala svladati bile su velike, kao što su bile i za mnoge druge tvrtke. Pandemija i karantina sa svim svojim posljedicama još nisu završili kada je uslijedila sljedeća kriza. Ovo je teško pogodilo tvrtku. “Rusija je bila naše drugo najveće prodajno tržište. Dobrovoljno smo tamo odmah prekinuli naše poslovne aktivnosti. Da stvar bude gora, Kina je ostala u trajnoj blokadi, pa je i ovo veliko tržište ostalo na ugaru. Promet smo morali dobiti negdje drugdje,” kaže generalni direktor.

“Doživjeli smo ogroman rast u gotovo svim izvoznim zemljama. U nekim smo slučajevima uspjeli udvostručiti prodaju. To uključuje, prije svega,

Bliski istok, Azija, kao i regije Srednje i Južne Amerike. Raste i europsko tržište, a najveći porast bilježi Francuska. Uz to, SAD se uzdiže i postaje drugo prodajno tržište nakon Njemačke, s rastom većim od 30 posto”, kaže šef LIQUI MOLY-a. U cjelini, sva su ta tržišta još uvijek u razvoju.

Tvrtka iz Ulma u svojoj je strategiji usmjerena na internacionalizaciju, zbog čega će i dalje jačati izvoz. To će se postići dodatnim prodajnim predstavnicima, marketinškim mjerama i novim podružnicama u inozemstvu. Tvrtka ima ukupno osam u cijelom svijetu. “U Njemačkoj smo 2022. godine ostvarili rast od 15 posto. To znači da je matična zemlja i dalje naše najveće tržište. Ipak, vidimo veliki potencijal za marku LIQUI MOLY u cijelom svijetu. S vlastitim timovima na terenu učinkovitiji smo”, siguran je Günter Hiermaier.

No, ne raste samo promet s mazivima, već i proizvodnja aditiva u Ulmu. Ovdje je postavljen još jedan rekord s oko 18 milijuna limenki. Osim toga, broj radnih mjesta porastao je za 76 na 1046. Tvrtka planira daljnji rast u sljedećih nekoliko godina te će u idućih nekoliko godina uložiti nekoliko milijuna eura u proširenje i modernizaciju proizvodnje. Dodatne linije za punjenje u novoj proizvodnoj hali počele bi raditi u drugom kvartalu. “Očekujemo slične stope rasta iu narednim godinama. Da bismo to učinili, moramo osigurati odgovarajući okvir. Posebno sam zadovoljan kad god svojim rastom možemo stvoriti radna mjesta. LIQUI MOLY jest i ostaje društveno aktivno poduzeće,” uvjerava Günter Hiermaier. Korporativna odgovornost se može vidjeti ne samo u premijama za kompenzaciju inflacije koje se isplaćuju cijeloj radnoj snazi. Tvrtka je također prednjačila u tome i izvršila nekoliko jednokratnih uplata u 2022.

Šef LIQUI MOLY-ja doveo je i pojačanje u upravu za daljnji put rasta. Dr. Uli Weller, dugogodišnji komercijalni direktor, od siječnja je zajednički upravni direktor. „Struktura, sigurnost i kontinuitet bit su svega i kraj svega rastuće tvrtke. Zajedno jednostavno možemo postići više. U isto vrijeme osiguravamo da tvrtka ostane na pravom putu ako netko od nas neočekivano odustane,” kaže novoimenovani generalni direktor dr. Uli Weller.

Vizija tvrtke je ambiciozna: Cilj joj je doseći milijardu eura prodaje 2025. godine i dodatno ojačati izvozno tržište, koje sada već čini dvije trećine prodaje, za što je tvrtka dodatno ojačala izvozni odjel dodatnim osobljem i strukturama. “2035. je za nas čaroban datum”, kaže Günter Hiermaier. Ovu godinu EU je označila kao 2022. kao kraj motora s unutarnjim izgaranjem u Europi. “Spremni smo i do ovog trenutka namjeravamo ostvariti godišnji promet od dvije milijarde eura. Na tržište donosimo sve više i više proizvoda za električna vozila i alternativne pogone te također napredujemo na tržišta i segmente u kojima će motorna ulja i dalje biti ključna za mobilnost i gospodarstvo i nakon 2035. Postoji beskonačan potencijal i mi ga iskorištavamo,” objasniti oba upravna direktora unisono.