Nema znakova krize u LIQUI MOLY

Prodaja u aprilu za 60 je posto veća od prošlogodišnje vrijednosti njemačkog stručnjaka za ulje i aditive

Snažan rast prodaje kompanije LIQUI MOLY nastavio se i u mjesecu aprilu. Sa 60 milona eura prodaja je bila 60 posto veća od istog meseca prošle godine, što je doduše već karakterizirala sve manja potražnja uzrokovana pandemijom. U odnosu na april 2019., porast je i dalje 26 posto. “Započeli smo ovu godinu s velikim zamahom i nastavit ćemo održavati taj zamah”, kaže direktor Ernst Prost.

Mart je bio najuspješniji mjesec u istoriji kompanije  s prodajom od 65 milijuna eura. “Nismo uspjeli savladati ovaj rekord u aprilu, ali to je još uvijek impresivno postignuće za ceo tim,” kaže Ernst Prost. Tradicionalno je rast međunarodno snažniji nego u Nemačkoj, gdje LIQUI MOLY već ima značajan tržišni udio i stoga je daljnji rast težak.

Osvrćući se na prva četiri mjeseca ove godine, LIQUI MOLY je uglavnom zabilježio rast u onim strateškim regijama u kojima je tvrtka zastupljena s vlastitim podružnicama: U Italiji, Australiji i Južnoj Africi prodaja se udvostručila u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u SAD-u i Kanadi, najvećem prodajnom tržištu nakon Njemačke, prodaja je čak porasla za više od 40 posto.

Ovaj je rast rezultat protucikličke strategije ulaganja u posljednjih dvanaest mjeseci. “Osim toga, čini se da su neki od naših konkurenata još uvijek u stanju hibernacije”, objašnjava Ernst Prost. Ali ovaj uspjeh ima i lošu stranu: “Moramo uložiti sve napore kako bismo se dočepali dovoljno sirovina. Također očajnički tražimo kontejnere za isporuku naših ulja i aditiva našim kupcima”, kaže Ernst Prost. “Ovo je svakodnevna bitka, ali možemo se snaći.”

LIQUI MOLY naravno osjeća učinak ograničenja povezanih s pandemijom u mnogim zemljama. Ali zahvaljujući svojoj međunarodnoj diverzifikaciji, tvrtka može nadoknaditi teško poslovanje u jednoj zemlji jačim poslovanjem u drugim zemljama. “Međutim, sveukupno vidimo kako globalna ekonomija sve više uzima maha”, kaže Ernst Prost. “Nadamo se da ćemo se tekom godine uspjeti postupno vratiti u normalu.”