Motorno ulje bez ulja?

Zašto motorna ulja postaju sve rjeđa i zašto motorno ulje možda više neće sadržavati ulje u nekom trenutku

Trend je prema sve tanjim motornim uljima kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija. Ali motor također mora biti dizajniran za takvo ulje, inače postoji opasnost od skupih oštećenja. Međutim, motorno ulje ne može postati proizvoljno rijetko – barem ne ako se temelji na ulju. Oliver Kuhn, zamjenik voditelja naftnog laboratorija u tvrtki LIQUI MOLY, objašnjava pozadinu.

Što je s gustim ili rijetkim motornim uljem?

Oliver Kuhn: Viskoznost motornog ulja označavaju dva broja, na primjer 5W-30. Prvi broj s “W” označava niskotemperaturnu viskoznost, tj. koliko je ulje fluidno na niskim temperaturama. Drugi broj predstavlja visokotemperaturnu viskoznost, tj. koliko je ulje fluidno na visokim temperaturama. Za oba broja vrijedi sljedeće: Što je veći, to je ulje viskoznije, tj. gušće. I obrnuto: što je manji broj, to je ulje rjeđe.

Zašto motorno ulje postaje sve rjeđe?

Oliver Kuhn: To je zbog proizvođača automobila i njihovih nastojanja da dodatno smanje emisije iz vozila. Što je motorno ulje rjeđe, motor treba primijeniti manju snagu da bi ga pumpao. Time se smanjuje potrošnja goriva. Učinak nije velik, ali rijetko ulje jedna je od mnogih prilagodbi koje proizvođači automobila rade kako bi povećali učinkovitost svojih vozila. Naš zadatak kao proizvođača ulja je razviti motorna ulja koja su rijetka, a opet nude tražene performanse.

Ali kako tako rijetko ulje ipak može dobro podmazati?

Oliver Kuhn: To se može postići samo s najsuvremenijom tehnologijom maziva. Motorna ulja se sastoje od dvije glavne komponente: baznog ulja i paketa aditiva. U prošlosti je bazno ulje bilo najvažniji učinak u motornom ulju, a danas su to paketi aditiva. Oni nisu odgovorni samo za čišćenje i zaštitu od korozije tankim uljima, već i za hlađenje i podmazivanje. Bazno ulje, tj. pravo ulje, tada je jedva nešto više od tekućeg nosača za pakete aditiva. Gotovo trećina modernih ulja sastoji se od paketa aditiva.

Što se događa ako dodam tako rijetko ulje u motor koji nije namijenjen za to?

Oliver Kuhn: Ako motor nije dizajniran za tu svrhu, to svakako ne biste trebali učiniti. To je zato što je uljni film jednostavno pretanak za motor. Nije u stanju podnijeti teret i onda se pokvari. Puknuti uljni film znači značajno povećano trošenje, koje se može proširiti na zaglavljene ležajeve. To zauzvrat može dovesti do posljedične štete do većeg kvara motora.

Što se događa ako dodam pregusto ulje u motor?

Oliver Kuhn: Stvarno podmazivanje je ovdje manji problem, osim činjenice da se povećava potrošnja goriva. Ali da bi gusto ulje protjeralo kroz male uljne kanale dizajnirane za rijetko ulje, pumpa za ulje mora raditi više. Kao rezultat toga, može postati preopterećen i otkazati. I tada je motor potpuno bez podmazivanja.

Kako ću znati koje je ulje pravo za vozilo?

Oliver Kuhn: Gledajući u priručnik, možete vidjeti koja je specifikacija ulja potrebna. Ili jednostavno upotrijebite besplatni vodič za ulja na www.liqui-moly.com. Samo nekoliko klikova je sve što trebate da dobijete pregled pravih ulja.

Koliko se motorno ulje uopće može razrijediti?

Oliver Kuhn: To je uzbudljivo pitanje. Najniža viskoznost koja je trenutno navedena za motorno ulje je 0W-8. Ovo je gotovo jednoklasno ulje. Osim podmazivanja, ovdje je poteškoća prije svega isparavanje, jer što je ulje tanje, to lakše isparava. S 0W-8 ova se ravnoteža gotovo može održati. Za još niže viskozitete vjerojatno bi bila potrebna potpuno drugačija kemija koja se onda više ne bi temeljila na ulju. U svakom slučaju, 0W-8 je ograničeno na japansko tržište. Jedino je japanska organizacija za standardizaciju automobila JASO do danas objavila specifikacije za 0W-8, ali do sada to nisu učinili niti europska udruga proizvođača automobila ACEA niti američki API. Osim toga, 0W-8 je namijenjen samo za benzinske motore. Za diesel motore, 0W-20 je trenutno najniža viskoznost. To je zbog tamošnjeg većeg tlačnog opterećenja.

Osobito automobili imaju tako rijetka motorna ulja. Što je s motociklima, gospodarskim vozilima i plovilima?

Oliver Kuhn: Daleko najviše rada na razvoju motornih ulja s tankim tijelom odvija se u sektoru osobnih automobila. Iako postoji i trend razrjeđivanja ulja u gospodarskim vozilima, on je znatno sporiji. Ovdje postoji velika zabrinutost oko izmjene uštede goriva s povećanim trošenjem. Također postoji trend ka razrjeđivanju ulja za motocikle, ali samo do xW-30. To je također zbog činjenice da na mnogim modelima motorno ulje također podmazuje prijenos i stoga mora imati posebna svojstva. A čamcima općenito nedostaje niska niskotemperaturna viskoznost – vrlo malo ljudi izlazi na vodu na minus 20 °C. Štoviše, tamo se tehnologija motora ne mijenja tako brzo kao kod automobila.