Motorna ulja : Sintetička, polusintetička ili mineralna?

Njemački specijalist za ulja LIQUI MOLY objašnjava razlike i otkriva što je doista važno

Motorno ulje se razvilo od jednostavnog maziva do tekućine visoke tehnologije. Istodobno se značajno povećao broj razreda i specifikacija ulja. Oliver Kuhn, zamjenik voditelja naftnog laboratorija u tvrtki LIQUI MOLY, daje više uvida i objašnjava što je stvarno važno.

Kakva ulja postoje?

Oliver Kuhn: Motorna ulja mogu se grubo podijeliti u dvije kategorije: mineralna i sintetička ulja. Mineralna ulja postaju sve manje važna za automobile jer ne nude tako visoke performanse. Moderni motori zahtijevaju puno više od ulja nego stari motori. Samo sintetička ulja mogu ispuniti ove zahtjeve.

Dakle, sintetička ulja su bolja ulja?

Oliver Kuhn: Da, ali također možete miješati mineralno ulje sa sintetičkim uljem. Međutim, takva polusintetička ulja igraju sve manju ulogu na tržištu, jer njihova učinkovitost nije dovoljno visoka, zbog sadržaja minerala.

Zvuči komplicirano. No onda su barem sva sintetička ulja slična?

Oliver Kuhn: Nažalost, ne. Dva su različita načina na koje se mogu proizvesti sintetička ulja. Jednom od ovih metoda na kraju se dobiva tzv. PAO ulje. Ovo je klasično sintetičko ulje kakvo se pojavilo na tržištu 1970-ih. Kemijski je vrlo čist i stoga vrlo učinkovit, ali i vrlo skup za proizvodnju. Kod drugog pristupa ulje se proizvodi hidrokrekiranjem, pa se ova ulja u stručnom žargonu nazivaju i HC uljima. HC ulja su modernija i pojavila su se 1990-ih. Danas nude najbolje moguće performanse za sve moderne motore.

Trebam li radije koristiti PAO ulje ili HC ulje?

Oliver Kuhn: Ovaj izbor često nije ni dostupan. Gotovo sav razvoj nafte danas se odvija na bazi HC ulja. Mnoge specifikacije ulja mogu se zadovoljiti samo s HC uljima.

Kako mogu znati o kakvom se sintetičkom ulju radi?

Oliver Kuhn: To nije tako jednostavno, jer ovdje nema jedinstvenih termina. U SAD-u, na primjer, i PAO ulja i HC ulja mogu se opisati kao potpuno sintetička, ali u Njemačkoj se samo PAO ulja mogu nazvati sintetičkim. Zato našim HC uljima dajemo oznaku “Sintezna tehnologija”. Drugi proizvođači ulja koriste izraze poput “100% sintetičko” ili “sintetička mješavina”, gdje nije jasno na što se točno misli.

To je prilično zbunjujuće.

Oliver Kuhn: Istina. Ali pitanje o kojem se sintetičkom ulju zapravo radi u konkretnom slučaju nije važno za vozače i radionice. Ne radi se o tome koje je ulje navodno bolje. Odlučujući faktor je da ulje zadovoljava specifikacije koje je proizvođač automobila postavio za taj model. To je navedeno u priručniku za automobil ili možete koristiti naš besplatni vodič za ulja na www.liqui-moly.com.

Dakle, ako je specifikacija točna, nije važno radi li se o PAO ili HC ulju?

Oliver Kuhn: Točno. U svakom slučaju, paketi aditiva postaju sve važniji. Danas su uz samo ulje najvažnija komponenta motornog ulja. Oni osiguravaju veliki dio performansi motornog ulja. Kod nekih vrlo modernih motornih ulja, bazno ulje jedva da je nešto više od tekućeg nosača za pakete aditiva.

Pa zašto se uvijek vode rasprave o tome koje je sintetičko ulje bolje?

Oliver Kuhn: Ovo je odjek iz prošlosti. Kada su se prije 30 godina pojavila prva HC ulja, razlika u kvaliteti u odnosu na PAO ulja bila je još veća. Ali to je bilo davno. Niti jedan stručnjak danas ne bi vodio takvu raspravu.