LIQUI MOLY završava godinu sa proizvodnim rekordom

Po prvi put je proizvedeno više od 100.000 tona maziva, što je povećanje od 27 posto

LIQUI MOLY je ove godine proizveo više nego ikada pre. Njemački stručnjak za ulja i aditive proizveo je 105.000 tona maziva – 27 posto više nego prethodne godine. „Prvi put smo prešli granicu od 100.000 tona“, kaže generalni direktor Ernst Prost. “Ono što bi ionako bila jaka izvedba još je impresivnije u pozadini nepovoljnih uslova.”

Ovi nepovoljni uslovi uključuju nedostatak sirovina, koji ne samo da je poremetio strukturu cena, već je doveo do stvarnih uskih grla i poremećaja u globalnoj logistici, što je podjednako otežalo nabavku sirovina, a zatim i otpremu gotovih proizvoda u kupaca. I sve to u pozadini sve brojnijih vrsta ulja koje je sve teže proizvesti, čineći proizvodnju još složenijom.

Ove godine povećan je obim proizvodnje ne samo ulja, već i aditiva. Sa proizvodne trake je izašlo ukupno 16,3 miliona limenki aditiva za gorivo, ulje i rashladnu tečnost – povećanje od 14 odsto u odnosu na 2020. godinu.

“Činjenica da smo to postigli zahvaljujuća je našem sjajnom timu koji je savladao prepreke uz veliku dozu improvizacije, talenta i fleksibilnosti”, kaže Ernst Prost. „I naše kontinuirano ulaganje u modernizaciju proizvodnje i logistike se također isplatilo.