LIQUI MOLY se bori za uspeh

Stručnjak za ulje i aditive porastao je za 23 posto u prvoj polovici godine. Veliki volumen prodaje u srpnju označava početak druge polovine godine.

LIQUI MOLY može se osvrnuti na iznimno uspješnu prvu polovicu godine: njemački stručnjak za ulje i aditive povećao je promet na 355 milijuna eura, što je povećanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. “Iz pandemije smo izašli jači jer smo odbili gurnuti glavu u pijesak, umjesto toga smo naporno radili i obavili posao”, kaže generalni direktor Ernst Prost.

Kad smo u martu zabilježili najveću mjesečnu prodaju u povijesti tvrtke, već smo u junu premašili ovaj rezultat za gotovo 66 milijuna eura.
Jul dodaje 70 milijuna eura u drugoj polovici godine. Povećanje od 23 posto nakon šest mjeseci nije posljedica slabe polovice 2020. godine zbog pandemije. Zapravo upravo suprotno: u usporedbi s prvom polovicom 2019. godine rast čak iznosi 38 posto. I nisu se povećali samo prihodi: od siječnja do srpnja zaposlena su 53 nova zaposlenika. Ernst Prost ovaj uspjeh pripisuje našoj stalnoj predanosti: “Beskompromisnost, što se tiče kvalitete naših proizvoda. Beskompromisnost, u pružanju najboljih usluga našim klijentima. Beskompromisnost, ulaganje u naša četiri stupa: ljude, tržišta, strojeve i robna marka. ”

LIQUI MOLY također ima koristi od činjenice da motorna ulja sve više postaju visokotehnološka maziva koja postaju sve zahtjevnija za proizvodnju. Neki proizvođači ulja ne mogu pratiti ovu tehnološku promjenu. Nasuprot tome, LIQUI MOLY stalno ulaže u istraživanje, proizvodnju i logistiku – čak i u teškim vremenima. “Smanjenje ulaganja zbog pandemije bilo bi poput poljoprivrednika koji prodaje sjeme umjesto da ga prosipa po polju”, kaže Ernst Prost. “Poput isjecanja grane na kojoj sjedite samo radi kratkoročne financijske dobiti.”

Iako je LIQUI MOLY tako dobro prošao pandemiju, tvrtka se svakodnevno suočava s velikim izazovima, što se vidi i po zaradi. Iako je u prvom polugodištu to bilo znatno više nego u usporedivom razdoblju 2020. (3,6 milijuna eura) na 8,2 milijuna eura, bilo je osjetno manje nego prethodnih godina. “Ne samo zato što mnoge sirovine postaju sve skuplje”, kaže Ernst Prost. “Neki jedva da su više dostupni.” Zbog pandemije došlo je do kolapsa zračnog prometa. Potražnja za kerozinom je odgovarajuće niža. No, budući da rafinerije ne mogu jednostavno početi proizvoditi lož ulje ili nešto drugo od sirove nafte umjesto petroleja, zatvaraju svoju proizvodnju u cjelini. Proizvođači motornih ulja poput LIQUI MOLY -a također to mogu osjetiti jer sastojaka za njihova ulja postaje sve manje. A nakon što motorna ulja budu proizvedena, može proći neko vrijeme dok roba ne stigne do kupca. To je također nedostatak prostora za kontejnere na teretnim brodovima. “Pandemija je poremetila fino uravnotežen sustav dostave koji je rastao tijekom mnogih godina”, kaže Ernst Prost. Ipak, jul je zatvorio mjesec s prihodom od 2,2 milijuna eura, što je osjetno više nego u prethodnim mjesecima, a nudi optimistične izglede za drugu polovicu godine. „Ipak, zasigurno ćemo se nositi s posljedicama do kraja godine.“ Ovdje očekujemo povećanje ukupnih troškova od 27 milijuna eura. No, nije nam u prirodi žaliti se na prepreke koje nam je sudbina nabacila na putu, jednostavno zasučemo rukave i pomaknemo ih u stranu. “