LIQUI MOLY sa kvantnim skokom i velikim porastom

Proizvođač ulja i aditiva povećava promet za 20 posto na 733 milijuna eura

Opet to rade: LIQUI MOLY dostiže još jedan rekord svih vremena. Njemački proizvođač ulja i aditiva povećao je promet na 733 milijuna eura, što je povećanje od 20 posto u odnosu na 2020. “Ovo je puno više nego što smo očekivali s obzirom na tešku godinu”, kaže izvršni direktor Ernst Prost. “To pokazuje što je moguće, unatoč ovim nepovoljnim okolnostima.”

Pandemija, nedostatak sirovina, zategnuti lanci opskrbe – 2021. bila je puna prepreka. “Ne samo za nas, već za cijelu industriju”, kaže Ernst Prost. “U takvim okolnostima tada postaje očito tko je ne samo kapetan za lijepo vrijeme, već može i sigurno ploviti svojim brodom kroz oluju.”

U slučaju LIQUI MOLY, to je dobro funkcioniralo: od veljače do studenog svaki mjesec postavljao se novi prodajni rekord. “Posljednji put smo imali takvu seriju prije deset godina – i u to vrijeme nije bilo globalnih ekonomskih potresa”, kaže Ernst Prost. Uspjeh objašnjava i pozivajući se na pouzdanost tvrtke. “Mnogi konkurenti su kapitulirali pred problemima i više nisu mogli isporučiti robu svojim kupcima. Ovi kupci su nam tada dolazili u gomili, jer jednostavno nismo odustajali i ostali smo u mogućnosti isporučiti unatoč svim poteškoćama.”

I ne samo to – LIQUI MOLY je proširio svoja poslovna područja. U Njemačkoj i Austriji, primjerice, restrukturirano poslovanje s benzinskim postajama posebno je snažno poraslo. Ukupno gledano, prodaja za ove dvije zemlje porasla je za 12 posto. U Austriji je tvrtka u siječnju 2022. osnovala podružnicu kako bi dodatno proširila svoju poziciju na ovom tržištu. U izvozu je rast od 28 posto po tradiciji bio i veći. I tu su zemlje u kojima LIQUI MOLY opslužuje samo tržište putem vlastitih podružnica dale poseban doprinos rastu. Ernst Prost: “S našim vlastitim timom i jasnom strategijom, moguća je nevjerojatna količina.” Primjerice, prodaja u SAD-u, najvažnijem izvoznom tržištu, porasla je za 50 posto, au Italiji se čak udvostručila.

“Svugdje nas čeka još puno potencijala. Zato su nam internacionalizacija i diverzifikacija toliko važni. Ako u nekom trenutku prodamo manje nafte ovdje, prodat ćemo više negdje drugdje i upravo ono što je potrebno ovdje”, kaže Ernst Prost. “Prije deset godina promet je bio 343 milijuna eura. Tada, kada smo govorili o milijardu eura prodaje kao našem cilju, smijali su nam se”, prisjeća se Ernst Prost. “Sada je milijarda na dohvat ruke.”

Osim prodaje, rastao je i broj zaposlenih – na 1008, 19 više nego u prethodnoj godini. “Kao proizvodna tvrtka, otvaranje novih radnih mjesta tijekom krize je nešto što mislim da je čak bolje od bilo kakvog povećanja prodaje”, naglašava Ernst Prost.