LIQUI MOLY proširuje proizvodnju

Dodatna zgrada za nove sustave točenja bit će izgrađena na lokaciji u Ulmu

LIQUI MOLY gradi novu proizvodnu halu u Ulmu kako bi stvorio prostor za dodatne sustave točenja. Specijalist za maziva namjerava postaviti temelje za daljnji rast i proširiti kapacitete punjenja aditiva. U ožujku je proizvodnja dosegla najveću proizvodnju u 65-godišnjoj povijesti tvrtke. Novi pogoni trebali bi početi s radom u ožujku 2023. godine.

Nova zgrada bit će podignuta između glavne zgrade koja se koristi za administraciju i hale u kojoj se nalazi aditivna proizvodnja te skladište sirovina i aerosol boca. Radovi su počeli u prvom tromjesečju. Toranjski kran u obilaznici pokazuje na gradilište izdaleka. Planirano je nešto više od godinu dana izgradnje. Rezultat: 500 četvornih metara dodatnog proizvodnog prostora na dvije etaže. Na drugom katu, 162 m2 za urede.

Ukupna vrijednost investicije je oko 5 milijuna eura. “Nova zgrada je apsolutno neophodna ako želimo zadržati naš kurs rasta”, kaže glavni direktor Günter Hiermaier. “Na ovaj način ćemo modernizirati i proširiti svoje punionice. A s dobivenim dodatnim prostorom možemo optimizirati procese.” U 1970-ima, LIQUI MOLY preselio je svoje sjedište iz centra grada Ulma u sjevernu četvrt Lehr. Tamo je bilo dosta mjesta. Desetljeća su prošla i ono što je nekada bilo dovoljno postalo je nedostatak prostora. Günter Hiermaier: „Dodali smo međukatove u proizvodnu halu. To je omogućilo kontrolu povećanja volumena punjenja. Sav potencijal optimizacije je sada iscrpljen. Uskoro će se doći do kraja poslovičnog puta.” Trenutačno se može napuniti maksimalno oko 18 milijuna malih pakiranja uz kontinuirano korištenje kapaciteta, a s novom zgradom više od 23 milijuna jedinica. U ožujku su zaposleni u proizvodnji napunili gotovo 1,8 milijuna limenki aditiva – više nego ikad prije u jednom mjesecu otkako je tvrtka osnovana 1957. godine. „Ovo je gotovo 14 posto više nego u ožujku 2021. Ove brojke govore u prilog novoj zgradi “, kaže generalni direktor. Planovima je predviđen prostor za dodatno postrojenje, a time i dodatni kapacitet.

U prizemlju zgrade visoke 13 metara bit će postavljena dva sustava za doziranje malih pakiranja od 100 ml do 1000 ml. Drugi sustav ovog tipa također je namijenjen za prvi kat. Za svaku etažu predviđen je jedan paletizator. Na trećem katu bit će stvoreno pet ureda za djelatnike proizvodnje i radne sobe. Dva starija stroja bit će povučena, tako da će dva sustava ostati u postojećoj hali. Uz nove akvizicije, radit će ukupno pet pogona. Moderne punionice i nova oprema za filtriranje dodatno će smanjiti ionako niske emisije. “To nam je jako važno, jer naša tvornica graniči sa stambenim dijelom”, naglašava generalni direktor.

Niti jedan posao neće postati žrtva modernizacije. “Broj ostaje nepromijenjen. No, povijest tvrtke pokazuje da će broj zaposlenika sveukupno rasti. Oni su srce i ključni faktor uspjeha tvrtke,” kaže Günter Hiermaier.