LIQUI MOLY ostvario porast prodaje od 8 posto u prvoj polovici godine

Njemački proizvođač maziva i aditiva i pored povlačenja sa ruskog tržišta je uspeo ostvariti solidan rast prometa, koji je, međutim, ispod očekivanja. LIQUI MOLY ni u prihodima nije ostvario svoje ciljeve.

Günter Hiermaier, koji je od veljače jedini direktor proizvođača motornih ulja, zadovoljan je rezultatom u svjetlu globalne političke situacije: “Volio bih da je početak moje nove uloge bio jednostavniji. Još se nismo potpuno oporavili od Posljedice pandemije – poremećaj opskrbnih lanaca, rastuće cijene sirovina i troškovi prijevoza – a već smo bili iznenađeni sljedećom katastrofom u Ukrajini. Odluka o obustavi poslovanja u Rusiji teško nas je ekonomski pogodila. Međutim, ta je odluka bila ispravna.”

Za prvu polovicu 2022. Günter Hiermaier planirao je povećanje od dobrih 10 posto za LIQUI MOLY. Od toga je promet porastao osam posto, ili na 382 milijuna eura. “Zadovoljan sam time, ali nisam sretan”, kaže direktor. “Borimo se s ekstremnim troškovima. Cijene sirovina rastu do neslućenih visina, ali ih, nažalost, moramo djelomično prenijeti na naše kupce”, opisuje situaciju Günter Hiermaier. Stanje s narudžbama je, vrlo dobro, jer nikad dosad u prvoj polovici godine nije proizvedeno toliko aditiva, a ipak, zbog sirovinske situacije ima pritužbi na neispunjene milijunske narudžbe. Osim toga, u prvom polugodištu nestalo je oko 20 milijuna eura iz poslova s ​​Rusijom, kojih se tvrtka odrekla.

Rusija je bila jedno od najvećih tržišta tvrtke. “Naknada ovog poslovanja zahtijevala je iznimnu količinu snage. Osim toga, pretrpjeli smo milijunske gubitke od poslovanja s Kinom, koje je gotovo u potpunosti prekinuto zbog dugotrajnog zatvaranja (lokdauna) u Kini. Na kraju, u ovom trenutku naša strategija internacionalizacije se isplati. Izvozom u 150 zemalja uvelike smo rasporedili rizik i uspjeli značajno povećati prodaju u drugim zemljama“, objašnjava direktor. To uključuje, primjerice, vlastite podružnice u inozemstvu, primjerice u SAD-u (plus 70 posto) ili Španjolskoj i Portugalu (plus 30 posto). Ali druge regije, poput sjeverne Afrike (plus 24 posto), također su zabilježile dobar rast. Tvrtka trenutno oko 60 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom. “Međutim, u ovom trenutku profit jako trpi, jer su troškovi ogromni. To što smo u ovim katastrofalnim okolnostima uspjeli ostvariti rast od osam posto je sasvim dobro. Za to možemo zahvaliti našim vjernim kupcima, našem prodajnom timu i kolegama iz proizvodnje .”, kaže Günter Hiermaier.