LIQUI MOLY : Dobre vesti u izazovna vremena

LIQUI MOLY nije samo zaključio 2021. s rekordnom prodajom od 733 milijuna eura. Zarada prije oporezivanja također je porasla na 38 milijuna eura – povećanje od dobrih 40 posto. “Ovo je sjajan rezultat za tešku godinu, ali je još uvijek daleko od razine koju smo imali prije pandemije”, rekao je glavni direktor Ernst Prost na predstavljanju svog posljednjeg financijskog izvješća.

Skok u dobiti rezultat je protucikličke strategije ulaganja u 2020. Tada, usred pandemije, kada su mnoge tvrtke masovno smanjivale svoje rashode, LIQUI MOLY je odlučio učiniti suprotno. Naglo su povećana ulaganja, posebice u marketing. Iako je ovaj pristup utjecao na zaradu, također je pružio snažan poticaj svijesti o robnoj marki diljem svijeta. Učinak je dodatno pojačan istovremenom suzdržanošću mnogih natjecatelja. To je dovelo do snažnog povećanja potražnje. U 2021. promet LIQUI MOLY-a porastao je za 20 posto na 733 milijuna eura, proizvedeno je više maziva nego ikad prije na 105.000 tona, a broj zaposlenih dosegao je rekordnih 1008. “Gdje su mnogi radnici u drugim tvrtkama otišli na skraćeno radno vrijeme rada, povećali smo broj zaposlenika i otvorili nova radna mjesta”, izvještava Ernst Prost.
Kao i prethodnih godina, rast prodaje veći je u izvoznom poslovanju (+30%) nego na zasićenom domaćem tržištu Njemačke (+13%). Pomoglo je i snažno povećanje od 50 posto na najvažnijem izvoznom tržištu, SAD-u. Rast je također bio neproporcionalno visok u drugim zemljama u kojima LIQUI MOLY ima svoje podružnice, kao što su Portugal i Španjolska (46 posto), Italija (101 posto) i Australija (47 posto). LIQUI MOLY sada izvozi oko dvije trećine svog prometa. U Njemačkoj je restrukturirani posao s benzinskim postajama, a posebno trgovina automobilskim priborom, ostvario dobitke. “U Njemačkoj nam je, naravno, sve teže rasti jer smo ovdje već postigli vrlo dobar prodor na tržište. Ali i kod kuće nastavljamo napredovati, što pokazuje da puno stvari radimo kako treba”, siguran je Ernst Prost.

Prema riječima generalnog direktora, troškovi materijala kao što su sirovine i ambalaža su naglo porasli: “Naš bi profit bio još veći da cijene sirovina i međuproizvoda nisu ovako skočile”, objašnjava Ernst Prost. “U nekim slučajevima dobavljači su svaki tjedan mijenjali cijenu. Ne možemo to tako brzo prenijeti na naše kupce.” LIQUI MOLY treba profit za buduća ulaganja, posebice za proširenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje složene logistike s oko 4000 artikala. Rast se također mora financirati izvan ovih ulaganja, primjerice za veće zalihe (plus 43 posto) i veća potraživanja (plus 18 posto). Ernst Prost: “To je cijena rasta. Morate si moći priuštiti rast.”
Direktor je ponosan što ovaj rast može financirati iz vlastitih sredstava tvrtke: „Bez kredita, bez subvencija, bez državnih potpora. Uvijek smo zadržavali svoju dobit i čuvamo svoj omjer kapitala od oko 80% poput zjenice oka. Bez dobro popunjene ratne škrinje, ne bismo mogli tako lako prebroditi krizu. I, naravno, plaćamo normalne poreze na našu dobit.”
S prezentacijom financijskog izvješća za 2021., Ernst Prost (65) odlazi u mirovinu 22.02.2022. Čovjek koji je desetljećima oblikovao tvrtku i napravio od nje ono što je danas, sada napušta LIQUI MOLY. Ernst Prost pridružio se LIQUI MOLY 1990. kao voditelj prodaje i marketinga. Sljedećih je godina sukcesivno kupovao tvrtku od njenih prethodnih vlasnika. Pod njegovim vodstvom, LIQUI MOLY se razvio u globalnog igrača: internacionalizacija je vođena naprijed, a razvijena je diverzifikacija prema područjima kao što su motocikli, čamci i industrija. Samo od posljednje svjetske ekonomske krize 2008., promet se utrostručio s 232 milijuna eura, a broj zaposlenih se više nego udvostručio s 438 u to vrijeme. Krajem 2017. prodao je svoje udjele u tvrtki Würth Grupi, ali je ostao na čelu kao izvršni direktor. Epoha je sada došla kraju.
Ernst Prost: „Znam da je ‘moj LIQUI MOLY’ u dobrim rukama – ne samo u rukama Güntera Hiermaiera, koji sada snosi isključivu odgovornost za upravljanje tvrtkom, već i u rukama mojih više od 1000 kolega. Želio bih im svima zahvaliti na brojnim prekrasnim godinama i desetljećima zajedničke borbe za uspjeh.”