Dva nova proizvoda za e-mobilnost iz LIQUI MOLY

Njemački dobavljač za automobilske kemikalije cijelog asortimana lansira na tržište mjenjačko ulje za Teslu i rashladnu tekućinu za gorive ćelije

LIQUI MOLY je razvio rashladnu tekućinu za gorive ćelije kao i posebnu tekućinu za prijenos isključivo za električna vozila. Oba su sada dostupna. David Kaiser, voditelj istraživanja i razvoja u LIQUI MOLY, izjavljuje: „Ovo je tek početak onoga što imamo u pripremi. Ostajemo pri svom obećanju – nudimo prave proizvode za sva vozila diljem svijeta.”

U Europi, SAD-u i velikim dijelovima Azije e-mobilnost je jednostavno nezaustavljiva. Iako će broj vozila s konvencionalnim pogonom nastaviti daleko premašivati ​​broj alternativnih pogona u nadolazećim desetljećima, njemački stručnjak za maziva priprema se za preokret u mobilnosti. “Općenito će postojati mješavina različitih koncepata pogona.” David Kaiser kaže: „Svako vozilo i svaki proizvođač ima različite zahtjeve. Naše istraživanje osigurava da ispunjavamo sva odobrenja i zahtjeve te da u isto vrijeme isporučujemo najvišu kvalitetu.”

Kvaliteta je ključna riječ u LIQUI MOLY. Rashladne tekućine za električna vozila posebno moraju zadovoljiti ekstremne zahtjeve. Rashladna tekućina gorivnih ćelija FCF 20 od LIQUI MOLY na bazi etilen glikola, u kombinaciji s neionskim aditivima, pokazuje vrlo nisku električnu vodljivost i kombinira optimalnu toplinsku disipaciju s izvanrednom kompatibilnošću materijala i stabilnošću starenja. “Razvoj topline u baterijama i gorivnim ćelijama je ogroman. Zahtjevi za rashladnom tekućinom su odgovarajuće visoki. Naš FCF 20 nije samo dizajniran za toplinsko oslobađanje, već nudi i tipičnu dugoročnu zaštitu LIQUI MOLY za sve komponente,” ponosno kaže Kaiser. Optimalno toplinsko oslobađanje apsolutno je bitno za gorive ćelije, budući da proizvedena toplina može biti veća nego kod klasičnih, relativno snažnih motora s unutarnjim izgaranjem. To jamči maksimalni vijek trajanja komponenti. Proizvod je također prikladan za Toyotu Mirai, koja se smatra pionirom u tehnologiji gorivnih ćelija.

Daljnji razvoj usmjeren je na vozila isključivo na baterije, koja su puno češća na našim cestama. “Pogrešno je mišljenje da električna vozila ne trebaju ulje. Zapravo, potrebno im je vrlo kvalitetno mazivo za prijenos”, izvještava David Kaiser. I ovdje LIQUI MOLY nudi pravu tekućinu koja je usmjerena na visoki okretni moment snažnih elektromotora. Novo Top Tec Gear EV 510 ulje za mjenjače ispunjava stroge zahtjeve proizvođača Tesle. Oznaka EV (Electric Vehicle) pokazuje da je ovaj LIQUI MOLY proizvod razvijen isključivo za električna vozila. Ali to nije sve. “Cjelokupno naše iskustvo od istraživanja stavljamo u razvoj posebnih e-proizvoda. To uključuje, na primjer, rashladne tekućine niske vodljivosti za baterije e-vozila. I ovi će se u dogledno vrijeme naći u prodaji“, obećava direktorica razvoja.

Općenito, većina proizvoda LIQUI MOLY prikladna je za sve vrste pogona, bilo da je motor s unutarnjim izgaranjem, električni, hibridni ili na gorive ćelije. Odobrenja proizvođača su odlučujuća. “Gdje god se koriste posebni proizvodi, mi ćemo ponuditi rješenja. Ovo je neovisno o pogonu,” kaže David Kaiser.

S novim proizvodima, dobavljač cijelog asortimana proširuje svoju ponudu od oko 4000 artikala i zaokružuje svoj asortiman kako bi se više opskrbio alternativnim pogonima.