Od mehaničara do preduzimača

Ernst Prost je posvetio svoj život prodaji. I pobeđivanju. Pa bilo je logično da će ranije ili kasnije biti privučen na vrh kompanije koja ima potencijal da postane globalni brend. Ali pre nego što je i sam shvatio svoj potencijal i napravio svoj životni poduhvat, sin Bavarskog radnika u fabrici i zidara prvo je stvorio solidnu bazu za sebe, završio je školu i praktikanstvo. Posle treninga kao auto mehaničara, nakon čega je usledio “divi period”, radio je kao junior prodavac a kasnije i kao marketing menađer u renoviranoj fabrici za proizvodnju proizvoda za održavanje automobila.

U 1990, se pridružio  firmi  LIQUI MOLY kao Šef Prodaje i Marketinga, pre nego što je postao jedinstveni managing partner u 1998. Usledile su značajne tačke u životu i poslu Ernsta Prosta, koji je od tada postao pravi izvor inspiracije : na primer, za kontinuirani porast broja zaposlenika u firmi, rapidni porast, kupovine fabrike za mineralno ulje Meguin u Saarluisu u 2006, kao i ekspanziju globalnih prodajnih aktivnosti u više od 120 zemlja danas.

U 2018, Ernst Prost je prodao akcije svoje firme Grupaciji Würth . Ostaje i dalje  CEO korporativne grupe LIQUI MOLY i Meguin.

Od praktikanta do preduzimača

Kao i sa prodajom, Ernst Prost se posvetio ljudima. Vrednosti kao što su prijateljstvo, respekt, iskrenost i skromnost su mu izuzetno važni. On vodi svoju kompaniju ovim pincipima. Smatra da je njegov tim svuda gde postoji potencijal za LIQUI MOLY. Zove ih  “partneri” jer svako od njih vuče kompaniju u istom pravcu čime su kompaniju napravili jedan od najvažnijih brendova motornih ulja u svetu danas.

Ove vrednosti su i deo razloga zašto je lansirao fondaciju  ERNST PROST FOUNDATION u 2011. Ne profitnu organizaciju koja danas pomaže ljudima kojima je omoć potrebna, a omogučuje i bolji pristup edukaciji i treningu za mlade ljude  “UBUNTU” – humanost, dobrotvorne aktivnosti i društven duh su u fokusu njegove druge humanitarne fondacije : the ERNST PROST FOUNDATION FOR AFRICA. Fondacija ima misiju da se bori sa patnjom, sirotinjom i s tim podobri uslove za život ljudima u Africi.